Αφυδάτωση: Γιατί είναι SOS για τον οργανισμό



 
Η απώλεια υγρού στο 1% του σωματικού βάρους μειώνει τη θερμορρύθμιση. Σε αυτή τη φάση αρχίζουμε να νιώθουμε δίψα. 

Στο 2% η δίψα γίνεται πιο έντονη. Ο αφυδατωμένος νιώθει σοβαρή δυσφορία και κόβεται η όρεξη.

Στο 3% περίπου εμφανίζεται ξηροστομία.

Σε απώλεια υγρών στο βαθμό του (μόλις) 4% μειώνονται οι εγκεφαλικές λειτουργίες με αποτέλεσμα η εγκεφαλική απόδοση να πέφτει κατά 20-30%.

Στο 5% παρατηρούνται δυσκολία στη συγκέντρωση, πονοκέφαλος και υπνηλία. Στις επόμενες δύο ποσοστιαίες μονάδες απώλειας υγρών στο σώμα, μουδιάζουν τα άκρα και κάπου γύρω στο 7% αρχίζουν να καταρρέουν τα συστήματα του οργανισμού.

Η απώλεια στο βαθμό του 10% μπορεί να είναι καθοριστική για τη ζωή του ανθρώπου.

4 σημαντικές πληροφορίες για την αναγνώριση της αφυδάτωσης

Η αφυδάτωση είναι εύκολο να προκληθεί σε μωρά και σε ηλικιωμένους ανθρώπους καθώς στην πρώτη περίπτωση τα συστήματα του οργανισμού δεν είναι πλήρως ώριμα, ενώ στη δεύτερη έχουν αρχίσει να φθίνουν σε αποτελεσματικότητα της λειτουργίας τους.

Στα παιδιά, η διάρροια και ο εμετός είναι βασικές αιτίες αφυδάτωσης. Εάν το παιδί πάσχει από γαστρεντερίτιδα είναι σημαντικό να πίνει το παιδί μικρές γουλιές νερό. Εάν δεν μπορεί να το κρατήσει στο στομάχι του, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο.

Στα μικρά παιδιά, το βασικό σύμπτωμα της αφυδάτωσης είναι τα ξηρά χείλη και στόμα. Επίσης, τα μωρά βρέχουν λιγότερες πάνες ενώ τα νήπια πηγαίνουν στην τουαλέτα με διαστήματα μεγαλύτερα των τριών ωρών.

Στους ηλικιωμένους η αφυδάτωση μπορεί να συνδέεται -εκτός από νοσήματα όπως γαστρεντερίτιδα- στη φαρμακευτική τους αγωγή, εάν δεν είναι σωστά ρυθμισμένη. Η αφυδάτωση μπορεί να εκδηλωθεί με ξηρό στόμα και γλώσσα, ξηρό δέρμα και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με απάθεια.







Πηγή: Capital.gr